Article image

Βιβλιοθήκη: πολλά περισσότερα από ένας αποθηκευτικός χώρος.

writer_name
LaRedoute
01/10/2021
Πώς μπορούν οι βιβλιοθήκες να μετατραπούν σε κεντρικά στοιχεία που κεντρίζουν τα βλέμματα;

«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης» έχει πει ο  συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Τα βιβλία έχουν θέση σε κάθε σπίτι, και πράγματι, μπορούν να μετατρέψουν κάθε χώρο στον δικό σου προσωπικό παράδεισο. Φυσικά, ο μεγάλος όγκος βιβλίων προϋποθέτει και την κατάλληλη αποθήκευσή τους. Οι βιβλιοθήκες ήταν και θα είναι από τα πιο χρήσιμα έπιπλα μιας κατοικίας, αφού μπορούν, ανάλογα φυσικά με το μέγεθός τους, να φιλοξενήσουν και να διατηρήσουν σε τάξη τα βιβλία που διαθέτουμε. Οι νέες τάσεις, εκτός από το στοιχείο της χρηστικότητας των βιβλιοθηκών, εστιάζει  και σε αυτό της διακόσμησης, μετατρέποντάς τις σε αναπόσπαστο deco κομμάτι ενός στιλάτου χώρου.

Πάμε να δούμε, τους πολλαπλούς ρόλους που μπορούν να παίξουν οι βιβλιοθήκες και πώς θα τις εντάξεις στο δικό σου σπίτι.

1.Τι πιο εντυπωσιακό από μια όμορφα τακτοποιημένη βιβλιοθήκη στο σαλόνι; Έχουμε ξαναπεί ότι το σαλόνι είναι ο «καθρέφτης» ενός σπιτιού. Μια βιβλιοθήκη σαλονιού είναι πάντα απαραίτητη, δημιουργώντας μια χαλαρή γωνιά ανάγνωσης, ειδικά αν συνδυαστεί με μία άνετη πολυθρόνα ακριβώς δίπλα της. Φρόντισε να έχεις πάντα σε τάξη τα βιβλία που φιλοξενεί, ώστε να εμπνέει τόσο εσένα όσο και τους επισκέπτες σου για νέες αναγνωστικές απόπειρες.

Φυσικά, εκτός από βιβλία στα ράφια της μπορούν να βρουν θέση και ιδιαίτερα διακοσμητικά, όπως κεριά, βάζα και γλυπτά, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο. Επίλεξε μια βιβλιοθήκη με πολλά ανισομερή χωρίσματα, τα οποία λειτουργούν σαν μικρές «προθήκες» για τα διάφορα διακοσμητικά και τα αναδεικνύουν σε έργα τέχνης. Η τοποθέτηση κρυφού φωτισμού πίσω από μία βιβλιοθήκη τοίχου θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα βιβλία και τα μικροαντικείμενα.

2.Οι βιβλιοθήκες, για τους λάτρεις του πράσινου στοιχείου, μπορούν να γίνουν το καταλληλότερο σημείο για να φιλοξενήσει πολλά και διαφορετικά φυτά εσωτερικού χώρου, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στη διακόσμηση. Επίλεξε μικρά και μεγάλα φυτά μέσα σε εντυπωσιακά κασπώ και δημιούργησε τo απόλυτο “ home green spot”.

3.Tι δουλειά έχει μια βιβλιοθήκη στην κουζίνα; Μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο για να αποθηκεύσεις πιάτα, ποτήρια και είδη kitchenware, δίνοντας ένα δημιουργικό twist στον συγκεκριμένο χώρο. Μια ανοιχτή βιβλιοθήκη είναι ιδανική, ώστε να μπορείς εύκολα να βρίσκεις αυτό που ψάχνεις. Οι ανοιχτοί χώροι αποθήκευσης αποτελούν ακόμα μια δυνατή τάση των τελευταίων χρόνων.

4.Το γραφείο θα λέγαμε ότι είναι ο φυσικός χώρος μιας βιβλιοθήκης. Οι βιβλιοθήκες γραφείου έχουν λάβει κι αυτές με τη σειρά τους νέο χαρακτήρα, φιλοξενώντας εκτός από βιβλία και ιδιαίτερα διακοσμητικά. Ό,τι πιο fresh είναι οι βιβλιοθήκες-γραφεία, που συνδυάζουν 2 έπιπλα σε 1 και εκτός από πολύ χρηστικές είναι και εντυπωσιακές!

5.Μια βιβλιοθήκη μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά ως διαχωριστικό σε ένα δωμάτιο, χωρίς να δίνει την αίσθηση ενός «μπουκωμένου» χώρου χάρη στα ανοίγματά της. Οι μεταλλικές βιβλιοθήκες είναι ιδανικές για κάτι τέτοιο, αφού ο λεπτός σκελετός τους δεν πιάνει όγκο, αφήνοντας τον χώρο να «αναπνέει».

6.Μια βιβλιοθήκη στο παιδικό δωμάτιο είναι πάντα απαραίτητη, ενώ δίνει κίνητρο στα παιδιά να έρθουν από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με τα βιβλία. Επίλεξε μια βιβλιοθήκη άνετη και εύκολη σε πρόσβαση από το παιδί, ώστε να μπορεί να διαλέγει τα βιβλία που θέλει μόνο του. Οι παιδικές βιβλιοθήκες είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσει κανείς τόσο τα βιβλία όσο και τα παιχνίδια των παιδιών.

7.Αν τώρα διαθέτεις στο σπίτι σου ένα επιπλέον δωμάτιο που μένει άδειο και σκέφτεσαι τι να το κάνεις, σου έχουμε την πιο τέλεια ιδέα! Μα φυσικά, ένα αναγνωστήριο, έναν χώρο όπου θα μπορείς εσύ και οι φιλοξενούμενοί σου να χαλαρώνετε με ένα καλό βιβλίο. Μια πρωτότυπη ιδέα, που θα δώσει πολύ ιδιαίτερο «αέρα» στο δωμάτιο ανάγνωσης, είναι να επιλέξεις διαφορετικά σχέδια από επιτοίχιες βιβλιοθήκες, επιλέγοντας μάλιστα για καθεμιά τους ένα συγκεκριμένο τύπο βιβλίων που θα φιλοξενεί.

8. Γνωρίζουμε ότι τα στεγανά ανάμεσα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας έχουν εξαλειφθεί. Το εξωτερικό γίνεται προέκταση του εσωτερικού, και γι’ αυτό ακριβώς μπορούμε να τοποθετήσουμε έπιπλα και αντικείμενα, που παλιότερα δε θα συναντούσαμε σε μία βεράντα. Σε μια μεταλλική βιβλιοθήκη –καλύτερα από μέταλλο γιατί το ξύλο μπορεί να φθαρεί από τα καιρικά φαινόμενα- μπορείς να τοποθετήσεις κασπώ με φυτά, ψάθινα καλάθια, εργαλεία κηπουρικής, ακόμα και βιβλία για τις θερμές μέρες, που μπορείς να κάτσεις έξω και να χαλαρώσεις. Η βιβλιοθήκη μπορεί πλέον επάξια να συμπεριληφθεί στα έπιπλα κήπου

Για περισσότερες ιδέες μπες στο Pinterest της La Redoute!

Article Share

Inspiration

Εμπνεύσου από τα τελευταία μας posts

Δες τα όλα