Article image

Παιδικό Δωμάτιο Montessori: Δημιούργησέ το με τη La Redoute

writer_name
LaRedoute
03/11/2021

Διαμόρφωσε ένα υπέροχο παιδικό δωμάτιο Montessori με τις προτάσεις που προσφέρει η La Redoute. Διάβασε το άρθρο και βρες ό,τι χρειάζεσαι online!

To Μοντεσσοριανό σύστημα αποτελεί ένα από τα διασημότερα παιδαγωγικά συστήματα παγκοσμίως, το οποίο δίνει βαρύτητα στην καλλιέργεια της αυτονομίας και της πηγαίας αυτοπεποίθησης του παιδιού. Εμπνεύστριά του, η Ιταλίδα παιδαγωγός του 19ου αι., Maria Montessori, η οποία βασίστηκε στις αρχές της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας με όρια και του σεβασμού, για τη φυσική ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Το συγκεκριμένο τρίπτυχο, που αποτελεί την ουσία του Μοντεσσοριανού συστήματος εκπαίδευσης, συνεχίζει με αρκετές παραλλαγές να εφαρμόζεται σε χιλιάδες σχολεία ανά τον κόσμο, ενώ έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις καθημερινές συνήθειες, τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας.

Κι επειδή ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητας ενός παιδιού είναι και το δωμάτιό του, το σύστημα Montessori βρίσκει και εκεί την εφαρμογή του. Έτσι, με μικρά tips μπορεί να διαμορφωθεί ένα παιδικό δωμάτιο Μοντεσσόρι, σύμφωνα με τους κανόνες της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, από τη βρεφική ακόμα ηλικία.

dwmatio montessori

Η La Redoute, μέσα από μία ξεχωριστή συνεργασία, έρχεται να χαρίσει στο παιδικό δωμάτιο τα πιο όμορφα έπιπλα, το design και η λογική των οποίων ακολουθούν τη Μοντεσσοριανή φιλοσοφία.

Η Oriane Peillon, ιδρύτρια του «Ma petite ecole Montessori» σύμφωνα με τα μοντεσσοριανά πρότυπα για παιδιά ηλικίας 2 - 6 ετών και η La Redoute Interieurs συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μιας συλλογής επίπλων, που ενισχύει την αυτονομία και τον αυθορμητισμό των παιδιών στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι 10 έπιπλα για τις 4 ζώνες για το μοντεσσοριανό δωμάτιο: τον ύπνο, τις δραστηριότητες, τη φροντίδα και το ντύσιμο του παιδιού, αποκλειστικές δημιουργίες για τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Βιβλιοθήκη, Montessori- MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS: Μια χαμηλή βιβλιοθήκη θα επιτρέψει στο παιδί να επιλέξει μόνο το βιβλίο ή το παιχνίδι που επιθυμεί, παίρνοντας πρωτοβουλία. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της γλώσσας και της ευφυΐας, το βιβλίο πρέπει να βρίσκεται σε κάθε παιδικό δωμάτιο. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη έχει 4 ράφια που χωρούν μια μικρή συλλογή βιβλίων με το εξώφυλλο να φαίνεται, ώστε τα παιδιά να μπορούν να διαλέξουν μόνα τους το βιβλίο που θέλουν.

Βιβλιοθήκη, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS

Ραφιέρα για παιχνίδια, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS: Αυτή η ραφιέρα στη ζώνη δραστηριοτήτων είναι ιδανική για τα παιδιά που μόλις άρχισαν να περπατούν. Τα παιχνίδια δραστηριοτήτων τοποθετούνται στις επιφάνειες για να μπορούν να τα διαλέγουν εύκολα και να τα τακτοποιούν μόνα τους.

Ραφιέρα για παιχνίδια, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS

Κρεβάτι με τάβλες, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS: Ένα ξύλινο κρεβάτι με πρωτότυπη σχεδίαση, που μπορεί να ομορφύνει το υπνοδωμάτιο των παιδιών. Με προστατευτικά δεξιά και αριστερά για τα μικρότερα παιδιά και όμορφο σχέδιο στο κεφάλι και στα πόδια, για να έχουν τα παιδιά ελεύθερη οπτική του χώρου.

Κρεβάτι με τάβλες, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS

Ντουλάπα, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS: Από τη στιγμή που θα αρχίσει να περπατάει, το παιδί μπορεί να διαλέγει τα ρούχα του και να ντύνεται μόνο του. Για να το βοηθήσουμε, πρέπει να φροντίσουμε να του δίνουμε τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο, τοποθετώντας σε αυτή την ντουλάπα μια μικρή επιλογή ρούχων. Χάρη στον ενσωματωμένο καθρέφτη, το παιδί μπορεί να βλέπει τον εαυτό του ντυμένο με τα ρούχα που επέλεξε, με πλήρη αυτονομία.

Ντουλάπια, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS

Έπιπλο αλλαξιέρας δαπέδου, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS: Το πλεονέκτημα αυτής της αλλαξιέρας δαπέδου Montessori είναι ότι το μωρό νιώθει ασφαλές όταν το αλλάζουμε, ενώ βρισκόμαστε ακριβώς στο ύψος του. Το μωρό μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει μόνο του, λαμβάνοντας ενεργό μέρος στο άλλαγμα, πράγμα που ευνοεί την αυτονομία και το αίσθημα αυτοπεποίθησης.

Έπιπλο αλλαξιέρας δαπέδου, Montessori - MA PETITE ECOLE MONTESSORI X LA REDOUTE INTERIEURS

Περισσότερα tips για ένα “καθαρόαιμο” μοντεσσοριανό παιδικό δωμάτιο:

  • Ένας παιδικός καθρέφτης βοηθάει πολύ την κινητικότητα ενός μωρού, καθώς μπορεί να διασκεδάζει κοιτάζοντας το είδωλό του. Τοποθέτησέ τον στο πάτωμα, βιδώνοντάς τον στον τοίχο.
  • Κρέμασε καδράκια χαμηλά στον τοίχο, δίνοντας την ευκαιρία στο μωρό σου να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την τέχνη.
  • Επίλεξε έπιπλα και παιχνίδια από φυσικά υλικά, με πρωταγωνιστή το ξύλο. Τα πλεονεκτήματα των ξύλινων παιχνιδιών είναι πολλά και σημαντικά, από την υπέροχη vintage αισθητική τους, τη φυσική αίσθησή τους (υφή, μυρωδιά κ.α.) που διεγείρει τον παιδικό εγκέφαλο και πολλά ακόμα.
  • Το ιδανικό δωμάτιο σύμφωνα με τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία είναι πάντα συμμαζεμένο, καθαρό και λιτά διακοσμημένο. Δημιούργησε έναν όμορφο χώρο, όπου το παιδί μπορεί να συγκεντρωθεί, να ηρεμήσει και να περάσει ποιοτικό χρόνο μόνο του. Ένα παιδικό μπαούλο με ροδάκια βρίσκει τη λύση στο συμμάζεμα των παιχνιδιών!

Δες εδώ μοναδικές επιλογές για ένα ξεχωριστό παιδικό δωμάτιο! 

Article Share

Inspiration

Εμπνεύσου από τα τελευταία μας posts

Δες τα όλα