Article image

Tips για να επιλέξεις τα κατάλληλα φωτιστικά για το σπίτι σου

writer_name
LaRedoute
27/01/2023

Βρες στη La Redoute το ιδανικό φωτιστικό για κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου.

Ο φωτισμός ενός χώρου είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, όπως η σχεδίαση, η τοποθέτηση των επίπλων, αλλά και η διακόσμηση. Πολλές φορές, φαίνεται αμελητέο και δεν του δίνουμε την σημασία που χρειάζεται. Στην ουσία δεν είναι λεπτομέρεια, αλλά κάτι που χρειάζεται προσοχή και σχεδίαση. Όπως ακριβώς μετράς τον χώρο για τα έπιπλα, έτσι πρέπει να σκεφτείς και τι φωτιστικά θα πάρεις.

Δώσε χρόνο και εξέτασε όλες τις παραμέτρους, πριν κάνεις την αγορά και την εγκατάστασή του. Εξάλλου, με την οργάνωση, θα γλιτώσεις και τα πολλά λάθη, αλλά και χρήματα. Δεν θέλεις να ξοδέψεις για κάτι που, τελικά, δεν θα είναι αυτό που ψάχνεις και σε βολεύει. Στη La Redoute, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε όλα τα είδη για το σπίτι, όπως και στα φωτιστικά. Θα βρεις πολλά είδη και θα σε βοηθήσουμε να αγοράσεις τα κατάλληλα.

Μερικά tips ώστε να επιλέξεις τα κατάλληλα φωτιστικά για το σπίτι:

Χώρος

Όπως λέμε πολύ συχνά, οι διαστάσεις του χώρου είναι το Α και το Ω στην διακόσμηση. Αρχικά, δες πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σου και πόσα διαφορετικά δωμάτια χρειάζονται φωτισμό. Στην συνέχεια, έχει σημασία και πόσο μεγάλα είναι αυτά τα δωμάτια. Σε ένα πολύ μικρό χώρο, δε μπορείς να βάλεις ένα τεράστιο φωτιστικό, γιατί θα είναι παράταιρο.

Τα φωτιστικά οροφής, ταιριάζουν, για παράδειγμα σε ένα ψηλοτάβανο σαλόνι, ή πάνω από την τραπεζαρία.

Φωτιστικό οροφής από μπαμπού, διαμέτρου 37 εκ. Haya

Στα φωτιστικά σαλονιού, κατηγοριοποιούνται και τα πολύφωτα. Δηλαδή, αυτά που έχουν πάνω από μια λάμπα. Έτσι, είναι εύκολο να έχεις όσο φωτισμό θέλεις, αφού με δύο διακόπτες θα ανάβεις ή τα μισά, ή όλα τα φώτα.

Φωτιστικό οροφής από μέταλλο και φιμέ γυαλί Atea

Αν έχεις χαμηλό ταβάνι και πρέπει να τοποθετήσεις στο σαλόνι ένα φωτιστικό που να σε βολεύει, επίλεξε spots, πλαφονιέρες, ή φωτιστικά που δεν κρέμονται χαμηλά. Έτσι, θα αποφύγεις να χτυπάς το κεφάλι σου όταν περνάς

Πλαφονιέρα / απλίκα Funambule

Όσον αφορά στην τραπεζαρία, εκεί είναι εύκολο να κρεμάσεις από πάνω της το φωτιστικό, καθώς δεν περνάς από εκείνο το σημείο και επιπλέον, χρειάζεσαι αρκετό φωτισμό για να βλέπεις το φαγητό.

Φωτιστικό οροφής από μπρούντζο και γυαλί Bogota

Τα φωτιστικά τραπεζαρίας, ενδείκνυται να είναι τουλάχιστον 70 εκατοστά πάνω από αυτήν, ώστε να μην είναι ούτε πολύ χαμηλά, ούτε πολύ ψηλά. Είναι ιδανικό να κεντράρεις όσο γίνεται το φως πάνω από το τραπέζι. Σε περίπτωση που το κάνεις, δες και πόσο μεγάλη είναι η τραπεζαρία, ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους σε σχέση με το μέγεθος.

Καπέλο για φωτιστικό οροφής DOLKIE

Επιπλέον, ο χώρος μας βοηθά να δούμε πόσα φωτιστικά θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε σε ένα δωμάτιο. Το ιδανικό είναι να υπάρχει πάνω από μια πηγή φωτισμού. Επομένως, στο σαλόνι, για παράδειγμα, μπορείς να δεις που θα το ποθετήσεις ένα ή περισσότερα φωτιστικά δαπέδου. Δημιούργησε μια cozy γωνιά με την αγαπημένη σου πολυθρόνα, όπου μπορείς να χαλαρώσεις το βράδυ και να διαβάσεις το βιβλίο σου.

Μεταλλικό επιδαπέδιο φωτιστικό Ladika

Επιπροσθέτως, δες αν ο μπουφές, ή κάποιο τραπεζάκι είναι σε τελείως διαφορετική γωνιά. Τα επιτραπέζια φωτιστικά, όχι μόνο λειτουργούν σαν διακόσμηση του χώρου, αλλά προσφέρουν και μια διαφορετική πηγή φωτισμού. Μπορεί να θέλεις να μη έχεις άμεσο φωτισμό την ώρα που βλέπεις τηλεόραση στον καναπέ. Το μέγεθος του φωτιστικού εξαρτάται και από το που θα τοποθετηθεί.

Κεραμικό επιτραπέζιο φωτιστικό Hoanga

Ανάγκες

Οι ανάγκες που έχεις εσύ που κινείσαι στον χώρο, είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του φωτισμού. Σε συνάρτηση και με το μέγεθος του χώρου που αναφερθήκαμε, δες πόσο φως χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις πολλές διαφορετικές πηγές φωτισμού, άρα πιο πολλά φώτα που θα μπορείς να τα εναλλάσσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ή της νύχτας. Εννοείται ότι παίζουν ρόλο και οι λάμπες. Θέλεις ψυχρό, ή θερμό φως; Τι ένταση προτιμάς;

Η κουζίνα σαν δωμάτιο, χρειάζεται το κεντρικό φως, αλλά και επιπλέον σποτ κάτω από τα ντουλάπια, ώστε να βλέπεις καλά τον πάγκο.

 

Φωτιστικό οροφής από ρατάν Kapela

Τα φωτιστικά κρεβατοκάμαρας, είναι μια ξεχωριστή κατηγορία. Αυτό συμβαίνει γιατί συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες της κάθε μιας από εμάς. Κατά κανόνα, υπάρχει ο κεντρικός φωτισμός στο δωμάτιο, που συνήθως δεν χρησιμοποιείται και πολύ.

Φωτιστικό Yaku

Αυτό συμβαίνει γιατί, συνήθως, θα πας την ώρα που θέλεις να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Έτσι, αν χρειαστείς φως για να διαβάσεις το βιβλίο σου, θα ανάψεις ένα πορτατίφ που μπορεί να είναι στο κομοδίνο σου.

Επιτραπέζιο φωτιστικό από γυαλί και λινό ύφασμα Ania

Ακόμα μια ωραία ιδέα είναι οι απλίκες στον τοίχο, όπως έχουν και αρκετά δωμάτια ξενοδοχείων. Μπορείς να έχεις μια σε κάθε μεριά του κρεβατιού και να ανάβεις μόνο όποια σε βολεύει.

Απλίκα από ρατάν Haya

Φωτιστικό τοίχου από μέταλλο Copita

Το παιδικό δωμάτιο, έχει κι αυτό αντίστοιχες ανάγκες. Ωστόσο, εκεί, ενδεχομένως χρειάζεται κάποιο φωτάκι νυκτός, για να μην είναι τελείως σκοτεινό μέχρι να κοιμηθεί το παιδί. Τα παιδικά φωτιστικά είναι και fun και λειτουργικά.

Φωτάκι νυχτός σε σχήμα φάλαινας Balena

Ακόμα ένας χώρος που μπορεί να θες να φωτίσεις, είναι και το γραφείο. Σίγουρα θα σε βοηθήσει να έχεις ένα σχετικά δυνατό φωτιστικό πάνω του, ώστε να μπορείς να εργαστείς.

Επιτραπέζιο φωτιστικό γραφείου Moke

Αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο ή μπαλκόνι και πάλι παίζει ρόλο το μέγεθος, αλλά και οι ανάγκες. Αν θέλεις χαλαρό φωτισμό για να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα, μπορείς να κρεμάσεις φωτάκια γιρλάντα στο μπαλκόνι, ή να βάλεις μια απλίκα κατάλληλη για εξωτερικές συνθήκες.

Απλίκα εσωτερικού εξωτερικού χώρου Tobison

Διακόσμηση & Τάσεις

Έχει σημασία, όπως πάντα, ποια είναι η διακόσμηση που σου αρέσει. Πώς είναι το σπίτι σου; Έχεις παλιά έπιπλα, σύγχρονα; Είναι minimal ή boho; Θα πρέπει να κοιτάς προς την κατεύθυνση που έχεις ή θέλεις να δημιουργήσεις. Δεν σημαίνει ότι δε μπορείς να συνδυάσεις τα στυλ, αρκεί να μην είναι πολύ μπερδεμένη η εικόνα.

Οι τάσεις διακόσμησης αλλάζουν ανά τα χρονια και βλέπουμε ότι δεν είναι πια τόσο “φορτωμένα” τα σπίτια. Ωστόσο, φρόντισε να ακολουθείς αυτές που πραγματικά σου αρέσουν και σε βολεύουν, ώστε να δημιουργήσεις κάτι λειτουργικό, αλλά παράλληλα με ωραίο design.

Επιπλέον, σε κάθε δωμάτιο, ενδεχομένως να αλλάζει λίγο η διακόσμηση, αλλά καλό είναι να συνδέονται με κάποιον τρόπο μεταξύ τους. Τα επιδαπέδια φωτιστικά, αποτελούν ακόμα και statement για έναν χώρο.

Επιδαπέδιο φωτιστικό από γυαλί και ξύλο Nasoa

Μπορείς να τα συνδυάσεις στο σαλόνι σου και με διαφορετικά επιτραπέζια φωτιστικά, που έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους, όπως, για παράδειγμα το χρώμα, το υλικό, ή το μέταλλο.

Επιτραπέζιο φωτιστικό από κεραμικό και raphia Rabano

Επιπλέον, με την αλλαγή του αμπαζούρ μπορείς να δώσεις μια τελείως διαφορετική διακόσμηση στον χώρο.

Φωτιστικό οροφής ή αμπαζούρ διαμέτρου 50 εκ. FALKE

Τα πορτατίφ κρεβατοκάμαρας, μπορούν να είναι ακόμα και διαφορετικά μεταξύ τους. Φρόντισε να έχουν ένα υλικό που τα συνδέει και τα δύο, όπως είναι το μπαμπού, το ξύλο, ή το γυαλί.

Επιτραπέζιο φωτιστικό Boldo από οπαλίνα και ξύλο

 

 

 

Article Share

Inspiration

Εμπνεύσου από τα τελευταία μας posts

Δες τα όλα